21 november

De Kring van Nederlandse Theatercritici heeft de Prijs van de Kritiek 2011 toegekend aan alle Nederlandse Productiehuizen. De prijs, een bronzen sculptuur van Michiel Jansen, zal door bestuurslid van de KNT Sander Hiskemuller (Trouw) overhandigd worden. De prijsuitreiking vindt plaats op dinsdag 22 november van 17.30 tot 19.00 uur in Theater Frascati te Amsterdam.

De bijeenkomst wordt afgesloten met een borrel en eenvoudige maaltijd. Daarna bestaat de mogelijkheid om de voorstelling Krenz, de gedoodverfde opvolger van Compagnie de Koe (tekst en spel Willem de Wolf) te bezoeken.

Om de prijsuitreiking luister bij te zetten, zal een aantal sprekers hun licht laten schijnen over een aantal belangrijke functies van de productiehuizen. Tim Etchells (artistiek leider van het Britse gezelschap Forced Entertainment) vertolkt de blik vanuit het buitenland, Marijke Hoogenboom, (lector Kunstpraktijk en artistieke ontwikkeling aan de Amsterdamse Hogeschool voor de Kunsten) vanuit de kunstvakopleidingen, Annette Embrechts (Volkskrant) vanuit de theatercritici en André Gingras (Dance Works Rotterdam) en Erik Whien (Toneelgroep Oostpool) vanuit de kunstenaars zelf.

Zowel in het binnen- als buitenland wordt erkend dat de onafhankelijke ondersteuning van jong en nieuw talent binnen het systeem van de productiehuizen de afgelopen twintig jaar bijzondere resultaten heeft opgeleverd. Ondanks het feit dat het landelijke subsidiebeleid deze manier van ondersteuning vanaf 2013 niet meer op deze wijze toelaat, blijft het ook in de toekomst van belang om talent te ondersteunen en artistieke vernieuwing mogelijk te maken. Wat heeft dit specifieke Nederlandse systeem opgeleverd en wat is van belang om ook in de toekomst te behouden? Vragen waar we wellicht op 22 november antwoorden op kunnen formuleren.
« terug naar nieuwsoverzicht