12 mei

PERSBERICHT

Dancing Museums: nieuw Europees project

Dancing Museums is een nieuw samenwerkingsproject van de Europese dansorganisaties La Briqueterie - Centre de développement chorégraphique du Val de Marne (FR), Comune di Bassano del Grappa (IT), D.ID Dance Identity (AT), Dansateliers (NL), Siobhan Davies Dance (UK) en acht internationaal befaamde musea. Tijdens het project gaan vijf, door de dansorganisaties aangewezen, dansmakers een tweejarig onderzoeks- en ontwikkelingstraject aan om nieuwe manieren van interactie met publiek te onderzoeken.

Het traject behelst residenties in de periode vanaf juni 2015 tot en met juni 2017 in elk van de deelnemende musea en biedt verschillende mogelijkheden van samenwerking met de Europese partnerorganisaties. Tijdens de residenties worden de dansmakers vergezeld door kunstenaars met een expertise op het gebied van nieuwe media en experts uit disciplines als kunstgeschiedenis, curatorschap, beeldende kunst en sociale media om zo het onderzoek te voeden. 

Het doel van het project is om nieuwe methoden van publieksbenadering te definiëren en toe te passen. Er wordt onderzocht op welke manier de ervaring van het publiek gestimuleerd en uitgebreid kan worden door het publiek uit te nodigen en hedendaagse dans in te zetten als inclusieve vorm van communicatie. Aan de hand van gechoreografeerde rondleidingen, interactieve workshops en een online platform waar de personages zowel de dansmakers als het publiek kunnen zijn, wordt de bezoeker in het centrum van de ervaring geplaatst.

Dancing Museums faciliteert professionele ontwikkeling voor zowel kunstenaars als de (educatie) medewerkers van de partner organisaties en de musea. Er wordt ruimte gecreëerd voor de kunstenaars om hun praktijk in dialoog met andere kunstvormen te ontwikkelen en de uitkomsten in de  verschillende lokale contexten en op verschillende niveaus te delen, met de organisaties en het publiek. Tijdens het gehele proces wordt het onderzoek publiek gemaakt middels presentaties en thematische seminars. 

Dancing Museums mondt uit in de creatie van een nieuw interactief en performatief werk in elk van de vijf Europese steden, waarbij de rol van live performance in relatie tot het versterken van de beleving van kunst, wordt uitgelicht.  

Dansateliers
Nederlandse partner van Dancing Museum is Dansateliers te Rotterdam. Dansateliers is een onafhankelijke huis voor hedendaagse dans. De organisatie speelt al ruim twintig jaar een belangrijke rol in het ontwikkelen van nieuwe generaties dansmakers die met het vinden van een plek in het nationale en internationale hedendaagse dans veld de discipline voeden en in beweging houden.

Dansateliers nodigde choreograaf Connor Schumacher uit om deel te nemen aan het Communicating Dance traject. Luis Zertuche Alonso werkt in Rotterdam mee als video kunstenaar. Het gehele project loopt van juni 2015 tot en met juni 2017. De eerste residentie vindt plaats in Bassano del Grappa in augustus. Als tweede residentie strijkt het gezelschap in oktober neer in Museum Boijmans Van Beuningen, Rotterdam.  

Deelnemende musea: Arte Sella (IT), Boymans van Beuningen (NL), Gemäldegalerie Wien (AT), Le Louvre (FR), Mac/Val (FR), Museo Civico (IT), Museo di Palazzo Sturm (IT) en The National Gallery (UK)

 

 

 

« terug naar nieuwsoverzicht