10 september

De Kring van Nederlandse Theatercritici heeft de Prijs van de Kritiek 2011 toegekend aan alle Nederlandse Productiehuizen. Deze instellingen leggen zich toe op het realiseren van theater- en dansvoorstellingen van jonge, aankomende makers. Zij vormen een onmisbare schakel in de ontwikkeling van de podiumkunsten, zowel voor makers, toeschouwers als critici.

De Kring van Nederlandse Theatercritici (KNT) is een beroepsorganisatie van theatercritici in de brede zin van het woord met als expertise theater, dans, opera en muziek. De leden stemmen elk jaar op een instelling of persoon die een bijdrage heeft geleverd aan de podiumkunsten in Nederland die niet onopgemerkt mag blijven. De prijs bestaat sinds 1967.

Dit jaar hebben hebben de leden besloten alle productiehuizen de prijs te geven. Door de bezuinigingen van staatssecretaris Zijlstra op de kunstbegroting zullen alle 21 productiehuizen worden opgeheven.

Uit het juryrapport:
‘Er is vrijwel geen podiumkunstenaar te noemen die zonder tussenkomst van een werkplaats of productiehuis zijn weg heeft gevonden in het theater. Voor de Nederlandse podiumkunsten zijn zij van onschatbare waarde gebleken. Bovendien stellen zij de theatercritici in staat hun carrières vanaf hun eerste schreden te volgen en te wegen, en zo de continuïteit van het theater in hun beschouwingen te betrekken. Om de waarde en de werking van de productiehuizen te accentueren die als gevolg van het nieuwe kunstbeleid dreigen te verdwijnen, komen zij zeker in aanmerking voor de Prijs van de Nederlandse Kunstkritiek 2011.’

De Prijs van de Kritiek 2011 wordt later dit jaar overhandigd en bestaat uit een bronzen sculptuur van Michiel Jansen. Voor meer informatie: http://www.theaterkritiek.nl« terug naar nieuwsoverzicht