6 juli

Choreografen Alida Dors, Jan Martens en Liat Waysbort zijn de drie genomineerden voor de Prijs van de Nederlandse Dansdagen Maastricht 2012. Deze jaarlijkse en landelijke prijs van  €12.000,- , beschikbaar gesteld door de gemeente Maastricht, heeft het ondersteunen van choreografietalent als doel. De programmaredactie van de Nederlandse Dansdagen heeft op basis van voordrachten uit het veld de genomineerden gekozen. 

Alida Dors: het dansveld volgde de afgelopen jaren met belangstelling de onderzoekspresentaties van deze maker, waarin het urban dansidioom steeds bron en referentie was. Recente choreografieën tonen een zelfbewuste maker, met een groeiende signatuur, wiens werk verrast.  (Bij Dansateliers heeft Alida in 2009 meegedaan met het Europese talentontwikkelingsprogramma ChoreoRoam)

Jan Martens toonde de afgelopen periode zijn veelzijdigheid. Pretty Perfect (Brand New/ Dansateliers en Conny Janssen Danst). Wij spelen voor u zus en broer (Hatchlings DANSATELIERS/MEEKERS), A small guide on how to treat your lifetime companion en Sweat Baby Sweat (Frascati producties), waren stuk voor stuk intrigerende werken. Helder in concept en vertaling, die een breed publiek wisten te boeien.

Liat Waysbort maakte de eerste jaren van haar loopbaan integer en intiem werk, waarin fysiek onderzoek centraal stond. De afgelopen periode werd haar werk extroverter en veroverde zij een gestaag groeiend publiek. Waysbort is gerijpt tot een maker die ondersteuning verdient. 

In september presenteren de genomineerden hun plannen voor een nieuw werk aan een commissie. Tijdens de 15e editie van festival de Nederlandse Dansdagen op 5, 6 en 7 oktober wordt de winnaar bekend gemaakt.


Opzet prijs
De commissie, onder voorzitterschap van festivaldirecteur Peggy Olislaegers, bestaande uit wethouder Jacques Costongs, twee ondernemers van Stichting Cultuur en Bedrijf Maastricht en choreografe Andrea Leine van LeineRoebana, zal na dialoog met de drie makers de winnaar kiezen. Het doel van deze opzet is jonge makers te ondersteunen in de ontwikkeling van hun kunstenaarschap én hun cultureel ondernemerschap. Het festival biedt hem of haar artistieke begeleiding bij de uiteindelijke creatie, en ook de ondernemers van Stichting Cultuur en Bedrijf ondersteunen waar mogelijk de winnaar op praktisch gebied. Het talent en de potentie van de winnaar worden beloond, en de €12.000,- van de stad Maastricht wordt geïnvesteerd in een nog te creëren werk dat de daaropvolgende editie van het festival in première zal gaan.
Eerdere winnaars waren o.a. Monique Duurvoort (2007), Joost Vrouenraets (2008) Erik Kaiel (2009), Muhanad Rasheed (2010). De voorstelling Point Cloud van Joeri

« terug naar nieuwsoverzicht