7 juli

Het was weer een mooi seizoen. Er waren vele mooie momenten en projecten, met even zo mooie mensen, die bij ons hun kunstenaarschap inhoud, vorm en context geven. We gaan de zomer dan ook in met een groot gevoel van trots en tevredenheid. Het is en blijft bijzonder om getuige te mogen zijn van zoveel creativiteit, ontluikende inzichten, grote ontdekkingen, kleine stapjes, verrassende talen en vormen en zich zo prachtig ontwikkelende makers, die zo verantwoordelijk en zo bewust met alles wat de organisatie hen biedt omgaan. En die tegelijkertijd ook zo dankbaar en open in gesprek gaan met het publiek, dat ons met veel belangstelling en nieuwsgierigheid volgt.

Het was een spannend en vol seizoen, waarin ook het nieuwe cultuurplan geschreven en ingediend moest worden, waarvoor we in juni een positief advies kregen. In het advies werd de unieke positie van de organisatie benoemd en het werk wat we doen van goede kwaliteit.

Hieronder in vogelvlucht langs een aantal andere hoogtepunten van afgelopen seizoen. 


Loïc Perela ontwikkelt HASHTAG / winnend concept prijs van NDD

Laten we beginnen met de toekenning van de Prijs van de Nederlandse Dansdagen aan Loïc Perela voor zijn project HASHTAG, dat in de aankomende Nederlandse Dansdagen als theaterversie in première gaat. Als opmaat naar deze theaterversie, maakte Loic in het kader van het architectuurfestival ZigZagCity dat afgelopen juni plaatsvond, een  interactieve locatie versie, waarin de toeschouwer de keuzevrijheid had om de actie vanuit verschillende oogpunten waar te nemen. 


HASHTAG in situ - Loïc Perela - foto: Marco de Swart

In oktober 2015 waren we openingsstad voor de tweede editie van het Moving Futures Festival, met premières van Roser Lopez Espinosa en Connor Schumacher, die mooie recensies kregen. We hadden mede dankzij een succesvolle crowdfundingactie een inspirerende One Night’s Dance editie in december, die zes keer helemaal vol zat. De selectie voor de volgende editie is gemaakt, maar die houden we nog even geheim. 

Onze jongste makers, Lana ńĆoporda en Joseph Simon, maakten hele persoonlijke en kwetsbare solo’s, die allebei in de volgende editie van het Moving Futures Festival zullen gaan toeren.

We werden lid van het belangrijke Europese netwerk European Dancehouse Network, wat ons toegang geeft tot veel connecties, kennis en uitwisseling.

Subsidie Fonds Podiumkunsten / Nwe Makersregeling Connor Schumacher

Dan was er natuurlijk het fantastische nieuws dat we voor en met Connor Schumacher een aanvraag op de Nieuwe Makers Regeling van het Fonds Podiumkunsten kregen toegekend. Dit betekent dat Connor per augustus voor de komende twee jaar zijn plannen kan realiseren en zich verder kan ontwikkelen, in samenwerking met zijn twee vaste samenwerkingspartners Luis Zertuche Alonso en Maaike Schuurmans.


Dancing Museums in Le Grand Palais, FR


En dan hadden we verscheidene residenties van het bijzondere EU-project Dancing Museums, met als kers op de taart een uitnodiging van Le Grand Palais in Parijs om een interventie te komen plegen op de Monumenta tentoonstelling van Huang Yong Ping.

Kortom, het was veel en vol, maar o, zo dankbaar en vruchtbaar. We houden nu even zomerstop op kantoor en in de studio, maar ondertussen werkt Connor van het zomer door om een interventie op de installatie Notion Motion van Olafur Eliasson in Museum Boijmans van Beuningen voor te bereiden en toeren een aantal werken door, van Oostende tot Yorkshire, tot Chania en Bejing. Een fijne zomer allemaal en tot in september!

Namens Dansateliers,

Kristin de Groot (artistiek directeur)

« terug naar nieuwsoverzicht