Cristina Leitao

2015

FM [featuring mortuum]

FM is een verkenning van wat echt is op het podium. Een onderzoek naar hoe het is om te geloven in iets wat niet waar is en welke middelen ingezet kunnen worden om zulke gevoelens en emoties op te roepen bij een publiek. Het gaat over de deconstructie van een mythe, het uit een vallen van het idee een performance te herhalen. De dood is een constante factor in het stuk. FM komt voort uit de dood. De dood en de herhaling. Het gaat over verschillende keren doodgaan, het dagelijkse doodgaan, het voor eeuwig doodgaan, het voor eeuwig en nog eens doodgaan als in een performance die gisteren plaatsvond.

Met haar werk speelt Cristina Planas Leitão met de ambiguïteit van concrete en abstracte beelden en subjectiviteit en objectiviteit. Door gebruik te maken van vertrouwde, eenvoudige podiumelementen onderzoekt ze bestaande bewegingstalen. Welke waarheden bestaan er en hoe kunnen deze verstoord, veranderd of verbeterd worden? Aan de hand van absurditeit, banaliteit en humor doet Leitao suggesties waarmee nieuw werk ontstaat in de ruimte tussen performer en publiek.

 

CREDITS
Concept & regie: Cristina Planas Leitão 
Performance en co-creatie: Cristina Planas Leitão & Valentina Campora
Featuring: Catarina Miranda / Daniela Cruz, among others
Muziek: Flávio Rodrigues in collaboration with Cristina Planas Leitão
Licht ontwerp: Cárin Geada
Dramaturgie: o.a. Catarina Miranda / Victor Hugo Pontes
Productie: Joana Ferreira/ Célia Machado
Een productie van: Cristina Planas Leitão & Joana Ferreira
Eenn co-productie van: Teatro Municipal do Porto (PT)
Mede mogelijk gemaakt door: Centro de Arte de Ovar (PT); Dance Ireland (IR) 2015 – International Associate Artist Programme, Dansateliers Rotterdam (NL) 2015, O Espaço do Tempo (PT) 2015, Companhia Instável (PT) 2015, Teatro Municipal do Porto (PT) 2016, Devir-CAPa (PT) 2012, Espaço On.Off/ Fábrica Asa – Sweet&Tender Collaborations Guimarães 2012 (PT)

Met ondersteuning van Fundação Calouste Gulbenkian (PT) - Grant for Creation / Program for Dance

Studiopresentaties
vrijdag 12 juni 20:30
zaterdag 13 juni 20:30
zondag 14 juni 16:00
8 euro, Dansateliers studio

Première 5 maart 2016 - Teatro Municipal do Porto – Campo Alegre (PT)