Loïc Perela

29 May - 09 June
ZigZagCity 2014

Van 29 mei t/m 9 juni tijdens het architectuurfestival ZigZagCity 2014 presenteert choreograaf Loïc Perela dagelijks de dansperformance SPACE. In het kader van zijn lange termijn onderzoek  naar onze zintuigen, ontwikkelde Loïc Perela voor het festival, een werk met vijf performers die op drie verschillende locaties uitgevoerd zal worden. Tijdens de performance ligt de focus op het ruimtelijke en veranderende perspectief.

Hoe ervaren we afstand, of nabijheid? Wat horen we als we ons op een grote, open ruimte bevinden en hoe verandert dat als we ver boven die open ruimte op een dak staan? Hoe beïnvloedt architectuur onze zintuigen en hoe ervaren we de gecreëerde ruimte om ons heen? In SPACE neemt Perela met zijn performers de kijker mee in een kleine, exploratieve en ruimtelijke ervaring, door zijn choreografie telkens in een andere context te tonen.

Zintuigen
Loic Perela heeft een fascinatie voor hoe onze zintuigen ons informeren en beïnvloeden in onze perceptie van de wereld om ons heen. Voor de creatie van SPACE liet hij zich onder andere inspireren door het boek ‘The eye of the skin‘ van Juhani Palasmaa, een essay over de verstrekkende vraag waarom het oog tot het belangrijkste zintuig werd in de ontwikkeling van de architectuur en de andere vier zintuigen totaal ondergeschoven werden. In de lijn van dit denken ontwikkelde Perela, nog voordat hij het boek las, een soortgelijke vraagstelling. Kunnen we als mens de wereld om ons heen nog wel direct via onze zintuigen ervaren is zijn vraag. Of laten we ons leiden door de gedachtes die we al hebben ontwikkeld gebaseerd op wat we zien, eerder dan gebaseerd op wat we voelen of ervaren.

SPACE is een eerste werk in een serie over de zintuigen. Een zoektocht die leidt tot een groot werk in het vroege voorjaar van 2015. Perela zoekt naar een manier om de zintuigen weer dusdanig te gebruiken dat we, nog voor dat we gaan rationaliseren, de wereld om ons heen eerst voelen, zien, horen, ruiken en proeven, zowel vanuit het perspectief van de performer als van de kijker.

SPACE is een co-productie van Dansateliers en ZigZagCity 2014. Dansateliers ondersteunt en begeleid dansmakers in ontwikkeling en doet dat op maat, inhoudelijk en organisatorisch. Loic Perela is een van de makers die momenteel door de organisatie over een langere termijn ruimte, tijd en begeleiding geboden krijgt in zijn ontwikkeling naar zelfstandig choreograaf.

29 mei, 11:00,

30 mei, 11:00, 13:30 en 16:00

31 mei 11:00, 13:30 en 16:00

7 juni, 11:00 en 13:30

9 juni, 11:00, 13:30 en 16:00

Meer informatie volgt.

www.dansateliers.nl

www.zigzagcity.nl

Credits
Choreografie: Loïc Perela
Performers: Johannes Lindh, Andrea Beugger, Arina Lannoo, Luc van Esch en Wannes de Porre 
Componist: Allison Isadora in samenwerking met Jan-Bas Bollen
Productie: Dansateliers & stichting AIR (ZigZagCity) 

« terug naar agenda overzicht