EDN Atelier: 17-19 mei

Van 17-19 mei organiseren Dansateliers en ICK Dans Amsterdam een internationaal atelier rond het thema Equity: The Body of Skill and Opportunity: Equity through embodied practices.

In co-curatie met drie danskunstenaars stellen we een programma voor dat vertrekt vanuit danspraktijken die verschillende perspectieven op en strategieën om tot equity te komen als integraal deel van die praktijk zien. We gaan samen met jou als de deelnemer hiermee praktisch aan de slag. Onder Rotterdams devies: Niet lullen, maar doen.

Het atelier The Body of Skill and Oppertunity organiseren we in het kader van het European Dancehouse Network, een netwerk van 47 danshuizen uit heel Europa, waar zowel Dansateliers als ICK Dans Amsterdam lid van is. Ieder jaar onderzoekt het netwerk één thema. Dit jaar staat het thema Equity centraal.
Het atelier is open voor alle cultuurprofessionals in zoveel mogelijk verschillende rollen. Kunstenaars, (dans)makers, communicatiemedewerkers, directeuren, productieleiders, zakelijk, creatief, artistiek leiders, programmamakers, curatoren, cultuurjournalisten, studenten…

Op 17 en 18 mei vindt het atelier in Rotterdam plaats, op 19 mei bij ICK Dans in Amsterdam waarna je het Moving Futures Festival kunt bezoeken. We nodigen je graag uit om één, twee of alle drie dagen deel te nemen. Om tijd te nemen, om jouw ervaringen uit te wisselen en om samen strategieën en perspectieven te oefenen om tot equity in onze werkwijzen en onze netwerken te komen.

PROGRAMMA: Woensdag 17 mei – 12:00-18:00 @Dansateliers

DAY I The practice of Opening and Closing
Op 17 mei co-cureert Connor Schumacher. We starten de dag vanuit zijn visie op dans en hoe hij de bevindingen van het Europese project Empowering Dance ziet als basis, een zaadje, van het beoefenen van gelijkheid op de dansvloer. Hij zal ons via een guided rave langs principes en tools leiden die hij in zijn praktijk toepast en die gerelateerd zijn aan het trainen van soft skills.

Hier meer over: Empowering Dance – Soft Skills in Dance Guidebook – how to enhance your practice.

Zodra we ons hebben opgewarmd, gaan we verder in een choreografische dialoog die Connor vormgeeft rond het persoonlijke, het sociale en het politieke. Connor nodigt daarnaast kunstenaar en educator Joy Mariama Smith uit. Hen* werkt met performance, installatie en beweging en richt zich op vraagstukken rondom zichtbaarheid, geprojecteerde identiteiten en zelfrepresentatie in verschillende contexten. Door middel van dans, performance en installatie onderzoekt hen de wisselwerking tussen het lichaam en de culturele, sociale en fysieke omgeving waarin dit lichaam zich bevindt. Met werk waarin het onderscheid tussen toeschouwer en deelnemer vervaagt, moedigt hen bezoekers aan om na te denken over de manieren waarop zij ruimte gebruiken. Wanneer Joy Mariama Smith faciliteert, cultiveert hen actief inclusieve ruimtes.

*hen/hun – gebruikt als genderneutraal voornaamwoord in de eerste persoon in het Nederlands.

Donderdag 18 mei 10:00-17:00 @Dansateliers

DAY II The practice of Relationships
Op 18 mei geven we ruimte aan de visie en praktijk van Jija Sohn en Alexandra Lemm. Vanuit kernwaarden care en vulnerability bevragen zij onze werkcondities en geven ze vorm aan relaties. Samen bouwen ze aan een beweging die de randvoorwaarden voor professionele samenwerking bevraagt en kantelen zo de positie van de kunstenaar ten opzichte van een instituut of financieringspartij. Jija is daarnaast een van de choreografen die deelneemt aan het Europese community building project Performing Gender, Dancing in your shoes waarin eveneens posities en machtsverhoudingen bevraagd worden en nam ze deel aan het residentie programma Crowd – voor community geëngageerde dansmakers.


Vrijdag 19 mei 10:00-17:00 @ICK Dans Amsterdam

DAY III The practice of Decolonisation
Op 19 mei co-cureert de Sloveense/Centraal-Afrikaanse dansmaker Christian Guerematchi de dag in Amsterdam. Christian vertrekt in zijn werk vanuit het zwarte lichaam in relatie tot westerse culturele en sociale structuren. De Iraanse dansmaker Roshanak Morrowatian deelt haar fysieke praktijk, rondom de veelzijdigheid van de mens en als een hedendaagse inclusieve dans die de kracht van het collectief viert. Daarnaast leidt kunstenaar/curator Richard Kofi een interactief panel over equity samen met Christian Guerematchi. Uiteindelijk zoomen we via fysieke praktijken door zowel Christian Guerematchi als researcher/danser Suzan Tunca verder in op de staat waarin lichamen verkeren en hoe we door onze huid heen naar binnen kunnen keren en dichter bij equity kunnen komen in de danspraktijk.

Ticketing:
Een ticket dekt de kosten voor een goede lunch. Heb je echter meer te besteden en wil je dat, dan lever je een bijdrage aan iemand anders’ deelname die minder te besteden heeft.
Registreer je hier: EDN registration form. Daar vind je ook de link naar de ticketverkoop.

Vragen:
Heb je vragen, over het programma, over deelname, over toegankelijkheid, over deelnemers of over
iets wat hier niet tussen staat? Laat het ons weten via: info@dansateliers.nl